Schindlers fabrik – det viktigaste museet under din Krakowresa
Bland Krakows otaliga museer finns ett, vars namn talar för sig självt – Schindlers fabrik, det museet som är mest populärt hos turister från hela världen. Detta på grund av filmen Schindlers list, som gjorde Oscar Schindler och hans gärning känd över hela världen. Undrar du om museet är värt ett besök så har du hamnat rätt. Här får du veta varför museet är så viktigt och du får praktisk information om hur du kan boka en guidning på svenska tillsammans med några tips och lite inspiration kring temat.
Ska du vara i Krakow på torsdag den 28 mars 2024? Anmäl dig nu för en guidad tur i Schindlers fabrik på svenska! Jag har 5 biljetter kvar för en tur klockan 14:40 för 120 PLN per person. Skicka gärna ett mail om du är intresserad!
Schindlers list – filmen om historien som förändrade världen
Hur kom det sig att en nazitysk under andra världskriget räddade 1 200 judar ifrån döden? Historien börjar hösten 1939, då Oscar Schindler kom till Krakow som företagare. Snart tilldelades han en fabrik som tidigare ägts av judiska företagare och som låg lite utanför stadens centrum, i stadsdelen Podgorze. Schindler utnyttjade resurser som tagits ifrån judarna och utvecklade fabriken till Deutsche Emailwarenfabrik. Arbetskraften utgjordes av judar från gettot i Krakow, som Schindler anställde med avsikt att ta hand om dem. Mars 1943, då gettot likviderades i ett blodbad, sattes en del av de överlevande i arbets- och koncentrationslägret Plaszow utanför Krakow, där de tvingades till omänskligt arbete.
Tack vare sina kontakter med nazityskarna lyckades dock Schindler bygga till en anläggning vid fabriken, där hans anställda kunde bo och som fungerade som ett underläger. År 1944, då Östfronten var på väg och nazityskarna ville sopa undan spåren efter sina krigsförbrytelser och mörda så många som möjligt, sammanställde Schindler en lista över namn på ca 1 200 judiska arbetare och deras familjer. Han tog över dem från lägrets ledning och evakuerade dem till Brünnlitz, sin hemstad i Tjeckien. På så sätt räddade han dem ifrån döden i dödslägret Auschwitz.
Schindler och hans gärning blev inspirationen till den världsberömda filmen Schindlers list som till stor del spelades in i Krakow. Filmen blev en stor succé och gjorde att Oscar Schindler och historien om de räddade krakowska judarna blev känd över hela världen. Snart blev Schindler en symbol för välvilja mitt i Förintelsen och hans fabrik lockade fler och fler som med egna ögon ville få se platsen där de dramatiska händelserna ägde rum.
Schindlers fabrik – ett fördjupat perspektiv på 2vk i Krakow
År 2010 skapades ett museum i den före detta administrativa delen till fabriken. Museet är helt enastående. Utställningen heter ’Krakow under nazitysk ockupation 1939-1945’ och återger denna svåra tid för både individen och kollektivet på ett lärorikt och fängslande sätt. Bara man lämnar kassan och går över till utställningen så dyker man ner i en annan värld – som om man reste tillbaka i tiden.
Zorro2212 / CC BY-SA 3.0
Vi upplever Krakow ur tre perspektiv: det polska, det nazityska och det judiska. Först skildras polackernas krigsöden i Krakow; deras kamp om vardagsliv och motstånd mot nazityska förtrycket och terrorn, vilken de ofta fick betala med sitt liv – t.ex. om de hade hjälpt judar. (Polen var det enda landet där hjälp till judar straffades med döden!). Sedan visas Krakow som huvudstaden till Polens ockuperade del, det s.k. Generalgouvernementet. Här upplever vi hur Krakow förvandlades till ett nazityskt näste. Guidningen fortsätter med historien om Oscar Schindler, vi får t.ex. se hans arbetsrum i original. Den mest bildliga och gripande är dock berättelsen om judarnas öden från själva början av kriget fram till “den slutgiltiga lösningen av judenfrågan”, där gettot och lägret i Plaszow ingick som en viktig del. Hela utställningen är fylld med talrika bilder och tidsenliga föremål eller föremål bevarade i original som på ett påtagligt sätt låter oss resa bakåt i tiden. Under guidningen finns också flera hänvisningar till filmen Schindlers list.
Adrian Grycuk / CC BY-SA 3.0
Hitta till museet!
Museet Schindlers fabrik ligger vid Lipowa gatan 4.
Det är öppet för besökare varje dag med undantag för den första tisdagen i månaden, då det är stängt. Annars är det öppet måndag kl. 10-14 och tisdag till söndag kl. 10-19.
Måndagar är det gratis inträde. Annars kostar en vanlig biljett 28 zl per person, en reducerad biljett 24 zl per person, som student eller pensionär, och en familjebiljett 56 zl per familj, dvs. två vuxna och två barn fram till 16-års ålder eller en vuxen och tre barn fram till 16-års ålder.
Schindlers fabrik och gettot – unik guidning på svenska
Om du vill få veta och uppleva mer om temat, är du varmt välkommen att delta i promenaden i de krakowska judarnas fotspår under andra världskriget – en minnessträcka. Den ges på svenska, börjar vid huvudtorget till gettot Plac Bohaterów Getta, fortsätter genom det f.d. gettoområdet och slutar med besök i fabriken, där jag är med och ger en förklarande kommentar. Så som fabrikens utställning visar även jag under promenaden både den individuella och den kollektiva dimensionen av Förintelsen i Krakow. Promenaden ger i koncentrat bakgrunden till vad som hände dag för dag, månad för månad, med fokus på den unika historia som varje gata och varje byggnad har att berätta. Dessa historier berättas för oss ur de verkliga personernas perspektiv och ofta med deras egna röst. Människor som vi, unga som gamla, rika som fattiga, som helt enkelt ville leva men som berövades den rättigheten. De finns inte längre till men deras historia lever kvar. Låt oss inte någonsin glömma den!
Vill du boka en promenad på svenska med ett besök i Schindlers fabrik klicka här:
Zetpe0202 / CC BY-SA 4.0
’Nazityska gestaltade gettomuren till gravstenar. Med vilken svekfullhet Herrenvolks psykologer spelade med sina slavars själar! Hur de kunde släcka den återstående resten av den naturliga livsviljan, döda resten av glädjen! De använde sig därvid av en symbol och de gjorde en bit mark där tusentals diskriminerade individer levde, till en massgrav’. (Julian Aleksandrowicz, en judisk läkare)
Bundesarchiv, Bild 183-L25516 / CC-BY-SA 3.0
Se också
Letar du efter TIPS PÅ BRA MATSTÄLLEN i Krakow?
Kolla vilka restauranger lokalbefolkningen tycker om i min senaste e-guide!